Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/othvusza/otpushvanenakanali.otpushvam.com/wp-content/themes/propress/functions.php on line 151
Отпушване на канали – размери на каналите | ВиК услуги София и почистване на канали

Отпушване на канали – размери на каналите

Posted on март 26th, 2012 by

За улеснение при пресмятането на размера на тръбите, когато то се налага за един канализационен участък за фекални и подземни води е прието да се определи на основата на притока на дъждовна вода в съотношение към числото деветдесет и пет, което представлява съпоставка между притока от дъждовна и битова вода, примесена с подпочвената /ако има такава/. По този начин се съкращава голяма част от пресмятанията за различните обособени теренни норми за отпадните канални води, което от своя страна може да доведе до неточности при тези изчисления. При такива случаи е добре, изчисления да са на една основа, като се поставят в съотношение с профил, наклон, отпушване на канали, шахти и др.

Промишлените отпадни води не се включват в такива случаи, но е лесно да се разбере, че всички зауствания могат на отделните предприятия, да се приемат като основен приток от едно промишлено учреждение или от по-голяма постройка или комбинат. Задачата при определяне размера на каналите е да се приеме онази форма /профил/, който ще е най-целесъобразен, най-икономичен, най-пълноценен за канализацията като цяло при изграждането й, и за периода на поддръжка и експлоатация на канализирания участък, като в поддръжката се включи почистване на шахти и отпушване на канали. Като обобщение на казаното, е ясно че канализацията представлява едно сложно водно съоръжение и определяне на размера на каналите, тяхната дълбочина на полагане, дебита който ще преминава, профила на тръбите и наклоните са от съществено значение при изграждането й.

Но при канализирането на определена местност, условията са различни то и изброените по-горе особености трябва също да се променят според условията. На много места профилите на каналите се променят, като се преминава към по големи размери тръби, но това трябва да става само в ревизионни шахти, за да може наслоилите се отпадъци да бъдат почистване и отпушване на канали да е удобно, особенно за по дълги канали. От значение са и трасетата на каналите, дали са в прави участъци и има ли на чупките /когато се налага да се завива/, ревизионни шахти и на какви разстояния са изградени, за да функционира правилно мрежата и лесно да бъде обслужвана.


Posted in Отпушване на канали | Tagged | 2 Comments

2 Responses to “Отпушване на канали – размери на каналите”

 1. Гиргинов каза:

  Здравейте, имаме дългогодишни проблеми с канализацията на блока, периодично се запушва и сме викали доста фирми за отпушване на канали от София, като последната беше канал майстор. Понеже пишете за размерите и диаметрите на каналите, искам да ви попитам дали не трябва да се сложат по-големи тръби за да не се запушват толкова често? Тези от канал майстор ни казаха, че не трябва да се слагат по-големи тръби. Ще съм благодарен и за вашето компетентно мнение.

  • каза:

   Здравейте, правилно са ви казали колегите. Предполагаме, че вашите тръби са Ф 150мм, ако се подменят могат да се сложат Ф 160мм ПВЦ. Тръбите за канализация се съобразяват с дебита на водата която ще протича през тях. Ако дебита е малък, по-малки тръби и обратното. За един блок дори и с повече апартаменти, стандарта е Ф 150-160мм. Ако се поставят по-големи тръби, ще се изгуби промивната сила на водата и канализацията ще се наслои с отпадъци.
   Ако в бъдеще ви се запуши канализацията, свържете се с нас, за да отпушим канализацията ви и да установим причините за тези чести запушвания.

Вашият коментар